Hvordan steller jeg tennene best som voksen

Hvordan steller jeg best tennene som voksen?
Nøkkelen til å beholde et flott, friskt smil som voksen er god munnhygiene. Voksne kan også få hull og tannkjøttsbetennelse. Derfor er det viktig også som voksen at du fortsetter å:

  • Puss tennene to ganger om dagen med en fluortannkrem. Bakteriebelegget (plakket) som er årsaken til hull (karies) og tannkjøttproblemer (gingivitis/periodontitt) skal fjernes.
  • rens mellomrommene (tannstikker, mellomromsbørste/interdentalbørste eller evt. tanntråd)
  • begrens inntak/hyppigheten av sukker-holdig mat. Spesielt skal man passe på de søte mellommåltider.
  • Skaff deg en fast tannlege som kaller deg inn regelmessig.

Har voksne spesielle tannproblemer?

Selvom du føler at du har god munnhygiene kan det fra tid til annen forekomme problemer. Heldigvis kan tannlegen ofte hjelpe deg med å løse disse problemer.

  • Tannkjøttsbetennelse (gingivitis) har de fleste voksne i større eller mindre grad. Dette behandles enkelt med tannrens av tannpleier eller tannlege med etterfølgende forbedret munnhygiene. Symptomene på tannkjøttsbetennelse er
  • bl. a. rødt, hovent og av og til ømhet i tannkjøttet, som lett blør når man pusser tennene. Hvis du merker noen av disse symptomene, bør du oppsøke tannlegen. Ubehandlet tannkjøttbetennelse kan hos disponerte føre til periodontitt.Tannkjøttets helsetilstand kan kanskje også påvirke din generelle helse. Nye undersøkelser tyder på forbindelse mellom periodontitt og andre sykdommer som sukkersyke, hjerte/karsykdommer og for tidlig fødte barn. God munnhygiene er helt avgjørende for forebyggelse av tannkjøttslidelser.
  • Nye hull i kanten av fyllinger/kroner (sekundær karies) og hull på tennenes rotoverflater kan være et problem for enkelte voksne. Igjen er det god munnhygiene og bruk av fluortannkrem som vil forebygge begge disse to typer hull. Opptrer slike hull ofte , bør man diskutere med tannlegen/tannpleieren hva som bør gjøres.
  • Tennene kan med alderen bli følsomme overfor kulde og varme. Det kan skyldes, at rotoverflatene er blottlagt fordi tannkjøttet har trukket seg noe tilbake. Disse rotoverflatene er spesiellt tilbøyelige til å ise eller gjøre vondt ved inntak av kald eller varm mat. I noen tilfeller kan tennene også være følsomme overfor kald luft , sure og søte drikke- og matvarer. Hvis du har følsomme tenner, kan du prøve å bruke en tannkrem, som er spesielt beregnet på å dempe symptomer fra følsomme tenner. Hvis du ikke umiddelbart merker en bedring, bør du oppsøke tannlege. Følsomheten kan nemlig også være tegn på et mer alvorlig problem som f. eks et hull eller en begynnende skade på tannens nerve. En sprekk eller brist i tannsubstansen kan også gi slike symptomer.
  • Kroner brukes for å ertstatte en naturlig tannkrone, hvis den ikke lenger er sterk nok. Den nye krone omslutter restene av den naturlige tannkrone. I tillegg til tyggemessig å virke som erstatning kan en krone også brukes til å forbedre tannens utseende, form og farve. Manglende tenner kan erstattes med fastsittende eller avtagbare proteser. En bro er et eksempel på en fastsittende protese, hvor det i begge ender av broen sitter en tann, som fungerer som bropilllar, hvor broen sementeres til. Manglende tenner kan også erstattes med implantater, hvor det settes kroner eller broer på. Implantater er kunstige røtter av titanium. Innsetting av implantater krever et lite kirurgisk inngrep. Det er ikke alltid at det lar seg gjøre å sette inn implantater. Avtagbare proteser er ofte aktuellt , men mange foretrekker de fastsittende proteser, hvis det finnes muligheter for det. Rådfør deg med tannlegen om hvilke tannerstatning, som passer for deg.

Hva kan jeg gjøre for å få tennene hvitere?

Grundig tannsteinrens hos tannlegen/tannpleieren vil fjerne de fleste utvendige misfarginger, som stammer fra farvestoffer i mat eller røyking. Det finnes tannkrem som er spesielt beregnet på å forhindre at det dannes misfarginger på tennenes overflate. Dette kan ofte holde misfargingen nede på et akseptabelt nivå i tiden mellom profesjonelle tannrensinger. Hvis misfargingene har sittet lenge på tannoverflatene, skal du alltid la tannpleier/tannlegen utføre rensingen av tennene.

Misfarginger som sitter dypt inne i tannoverflaten kan behandles på forskjellige måter f. eks. bleking eller en ny krone hvis misfargingene er spesiellt uttalte. Tannlegen vil anbefale den behandling som passer for deg, basert på en vurdering av dine tenners tilstand og det resultat, du ønsker å oppnå.

Kan kostholdet påvirke tennenes helsetilstand?

Utover at en korrekt ernæring har stor innflytelse på din generelle helse er den også nødvendig for å bevare friske tenner og tannkjøtt . En ernæringsmessig riktig sammensatt kost vil være med på å forebygge hull i tennene og vil også bevirke at du opprettholder ditt naturlige forsvar mot nfeksjoner i munnhulen. Mat med mye fibre f. eks. frukt og grønnsaker er sunt og bør foretrekkes frem for mat med klebrig og bløt konsistens og stort innhold av sukker.

Hver gang du spiser og drikker noe som inneholder sukker, danner bakteriene i plakket syrer, som angriper tannemaljen. Syreangrepet kan vare opp til 20 minutter. Begrens derfor antallet av søte mellommåltider og drikker. Hvis du spiser mellommåltider, så velg f. eks. ost, rå grøntsaker, yoghurt naturel eller frisk frukt.

Kilde: Colgate.no

Vi har kort ventetid